
Apua ja tukea kotiinpaluuseen
Vapaaehtoinen paluu
Maahanmuuttovirasto ja Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM auttavat kotimaahan vapaaehtoisesti palaavia. Apua saa mm. matkan järjestelyihin, matkalippuihin ja asiakirjojen hankintaan. Voit saada rahallista tukea tai tukipalveluita myös kotimaassa.
Ota yhteyttä
Kerro tilanteesi ja autamme sinua eteenpäin. Yhteydenotto ei velvoita mihinkään.

Laita Whatsapp-viestiä tai soita:
Tukea paluuseen

Migrin myöntämän tuen suuruus vaihtelee tukimuodon ja paluun kohdemaan mukaan. Käteistuki on maasta riippuen 200 – 1500 euroa ja hyödyketuki 3000 – 5000 euroa. Katso maakohtainen avustuksen määrä »
Hyödyketuki voi olla apua asunnon, koulutus- tai työpaikan saamiseen tai vaikkapa yrityksen perustamiseen.
Näin vapaaehtoinen paluu toimii

Yhteydenotto
Ota yhteyttä Whatsappilla tai soittamalla.
Autamme eteenpäin sinun tarpeidesi mukaan.

Käsittely
Yhteydenoton jälkeemme sovimme ajan yhteiselle tapaamiselle, jossa voimme keskustella elämäntilanteestasi ja sinulle sopivasta tukimuodosta. Autamme hakemuksen teossa ja teemme sinulle päätöksen.

Kotiinpaluu
Suomessa IOM tarjoaa paluuneuvontaa, varaa matkat kotimaahasi ja auttaa sinua saamaan matkustusasiakirjan. Paluuavustuksesi maksetaan sinulle kotimaassa.
Yleisiä kysymyksiä
Kuinka haen tukea?
Ota yhteyttä Whatsapp-viestillä tai soittamalla numeroon: 050 413 8625. Keskustelemme tilanteestasi ja täytämme yhdessä hakemuksesi sekä varmistamme, että vapaaehtoisen paluun ehdot täyttyvät. Turvapaikanhakijat hakevat paluutukea siitä vastaanottokeskuksesta, jonka asiakkaaksi heidät on rekisteröity.
Kuinka kauan paluun järjestelyissä kestää?
Paluujärjestelyn kesto riippuu mm. paluun kohdemaasta ja sinne vaadittavista asiakirjoista. Jos sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat, paluujärjestelyissä kestää vähintään kaksi viikkoa. Jos tarvittavia asiakirjoja ja paluuta varten tehtäviä selvityksiä on paljon, järjestelyt saattavat kestää useita kuukausia.
Mistä paluutuki koostuu?
Paluutukeen sisältyvät matkakustannukset, matkajärjestelyt sekä uudelleenkotoutumisen tueksi annettava avustus, joka voi olla joko käteistukea tai hyödyketukea.
Mistä paluutukeen sisältyvä rahallinen avustus koostuu?
Avustus voidaan maksaa joko käteistukena tai hyödyketukena.
Käteistuki tarkoittaa käteistä rahaa, josta 200 euroa maksetaan Suomessa ja loppuosa paluumaassa.
Hyödyketuki tarkoittaa palveluita, tavaroita tai hyödykkeitä, jotka tukevat uudelleenkotoutumista. Voit käyttää hyödyketukea esimerkiksi yrityksen perustamiseen tarvittavien tilojen tai tavaroiden hankkimiseen, asunnon vuokraamiseen, oppilaitoksen lukukausimaksujen maksamiseen tai terveydenhoitoon liittyvien palvelujen ostamiseen.
Kuka järjestää paluun?
Paluun ja tuen kokonaisuudessaan järjestävät Migri tai vastaanottokeskus sekä Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM. Muut valtiolliset toimijat, kuten kotimaasi valtio, eivät osallistu järjestelyihin.
Paljonko saan tukea?
Tuelle on Suomen laissa määritelty rajat. Tuen suuruus vaihtelee tukimuodon ja paluun kohdemaan mukaan. Käteistuki on maasta riippuen 200 – 1500 euroa ja hyödyketuki 3000 – 5000 euroa. Lisätietoa tuen suuruudesta löytyy sivulta Avustukset maittain – Maahanmuuttovirasto (migri.fi).
Kuka voi saada paluutukea?
Tuen saamisen edellytyksenä ovat pysyväluonteinen paluu ja tuen tarve. Pysyvä paluu tarkoittaa, että sinun tulee peruuttaa vireillä olevat turvapaikkaa tai muita oleskelulupia koskevat hakemuksesi ja valituksesi. Sinun tulee myös palata maahan, jossa voit ja aiot oleskella paluusi jälkeen. Saat tukea vain, jos sinulla ei ole itse varaa kustantaa matkasta aiheutuneita kuluja. Paluutukea ei voi lähtökohtaisesti saada montaa kertaa, joten jos olet jo aiemmin saanut paluutukea Euroopasta palaamiseen, et voi saada sitä uudelleen.
Voinko luottaa siihen, että saan paluutukeen kuuluvan rahallisen avustuksen, kun palaan kotimaahani?
Kyllä voit. Tuki järjestetään aina kotimaassasi luotettavan, varmistetun tahon kautta. Esimerkiksi kotimaasi viranomaiset eivät puutu hyödyketuen järjestämiseen. Maahanmuuttovirasto ja IOM seuraavat tuen maksamista kotimaassasi ja voit olla yhteydessä Maahanmuuttovirastoon tai IOM:ään myös palattuasi kotimaahasi.

Ota yhteyttä

Laita Whatsapp-viestiä tai soita: