Siirry sisältöön

Julkaistu 31.10.2019

Puheenvuoroja Somaliasta ja sinne suuntautuvista muuttoliikkeistä

Somalian tilanne on kohentumassa, mutta maa on edelleen epävakaassa tilassa, mikä aiheuttaa turvattomuutta ja vaikuttaa maata koskettaviin muuttoliikkeisiin. Näin voisi kiteyttää lokakuisena maanantai-iltapäivänä järjestetyn ”Paluumuuton haasteet ja mahdollisuudet Somalian kontekstissa” -tilaisuuden pääsanoman. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja niin Somaliaan perehtyneiltä tutkijoilta kuin siellä työskennelleeltä kätilöltäkin. Tilaisuuden järjestivät Siirtolaisuusinstituutti ja Maahanmuuttovirasto osana AUDA-hanketta. Se oli ensimmäinen osa tänä syksynä järjestettävästä Studia Generalia -luentosarjasta.

Siirtolaisuusinstituutin vastaava tutkija Marja Tiilikainen toimi tilaisuuden moderaattorina ja korosti avauspuheenvuorossaan, että luentosarjan tilaisuuksissa on tarkoitus keskustella paluumuutosta yleisesti, koska paluumuuttoa on monenlaista ja sitä tapahtuu erilaisten prosessien kautta. Hankepäällikkö Tarja Rantala kertoi puheenvuorossaan AUDA-hankkeesta ja totesi yhtenä sen tavoitteena olleen selvittää miten vapaaehtoinen paluu -konseptia voitaisiin kehittää siten, että se tukisi palaavan yksilön lisäksi hänet vastaanottavaa yhteisöä ja kotimaata. Rantala korosti, että paluu voi olla myös arvokasta ja humaania ja sitä voidaan toteuttaa viranomaisten ja siviiliyhteisön välisen yhteistyön avulla.

Itsenäisenä konsulttina työskentelevä Jama Egal kertoi Somalian olevan parhaillaan rauhan- ja hallinnonrakennusvaiheessa. Hän totesi maan turvallisuustilanteen olevan epävarma ja vaihtelevan alueellisesti. Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija Abdirashid Ismail kävi puheenvuorossaan läpi niitä syitä, joiden vuoksi Somaliasta paetaan. Näissä korostui turvattomuus, epävarmuus ja näköalattomuus.

Tutkija Abdirizak Hassan Mohamed kertoo luentosalissa yleisölle kokemuksistaan Somaliassa.

Tutkija Abdirizak Hassan Mohamed kertoi yleisölle kokemuksistaan Somaliassa. Kuva: Siirtolaisuusinstituutti

Marja Tiilikainen kertoi puheenvuorossaan diasporan roolista Somalian jälleenrakennuksessa, sekä listasi eri syitä, joiden vuoksi Somaliaan palataan. Näitä ovat muun muassa sukulaisten luona vierailu, työ- ja liiketoimintamahdollisuudet, ulkomailla saadut huonot kokemukset, sekä kohdemaiden toteuttamat palautukset ja karkotukset. Tiilikaisen mukaan Somaliaan palaavalta henkilöltä odotetaan yleensä, että hän tuo jotain mukanaan maailmalta, kuten esimerkiksi osaamista ja koulutusta.

Mida-hankkeessa olleet kätilö Fadumo Bulhan ja tutkija Abdirizak Hassan Mohamed kertoivat kokemuksistaan Somaliassa. Tilaisuuden viimeisessä puheenvuorossa Maahanmuuttoviraston maatutkija Riku Santaharju kertoi maatietopalvelun toiminnasta ja Somaliaa koskevasta lähtömaatiedosta.

Luento on katsottavissa tallenteena. Seuraavien luentojen suoratoistot ovat katsottavissa samassa osoitteessa. Linkki luentosarjan tallenteisiin ja suoratoistoihin

Luentosarjan seuraava tilaisuus järjestetään maanantaina 4.11.2019 klo 13-16 Tieteiden talolla Helsingissä. Silloin luennon aiheena on ”Paluumuuton haasteet ja mahdollisuudet Afganistanin kontekstissa”. Luennon ohjelma

Luentosarjan kaksi viimeistä tilaisuutta järjestetään seuraavasti:

Paluumuuton haasteet ja mahdollisuudet Irakin kontekstissa
Tiistai 26.11.2019 klo 13-16, Tieteiden talo, sali 104, Helsinki

Ylirajainen liikkuvuus ja paluumuuton monet ulottuvuudet
Maanantai 16.12.2019 klo 15-18, Turun kaupunginkirjasto, Studio

Näiden tilaisuuksien ohjelmat ovat myöhemmin saatavilla täältä.