Julkaistu 21.03.2019

Bagdadin puistoista jäätelöä

Nuori irakilaismies, Mahmud, saapui turvapaikanhakijana Suomeen vuonna 2015. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai kielteisen päätöksen. Vastaanottokeskuksessa hänelle kerrottiin vapaaehtoisen paluun ohjelmasta. Mahmud päätti ottaa selvää omista mahdollisuuksistaan palata.

Vastaanottokeskuksen työntekijä kertoi hänelle, että palaajalle myönnettävällä tuella hän voi perustaa yrityksen kotimaassaan. Vuonna 2017 hyödyketuen määrä oli 1 500 euroa. Vuoden 2019 alussa tuki nostettiin 5 000 euroon Irakiin palaaville.

 

 

Nuorelle turvapaikanhakijalle heräsi idea, millaisen yrityksen hän perustaisi.

 

 

Mahmudilla oli jo kokemusta jäätelön myynnistä. Hän halusi hyödyntää sitä kokemusta yrityksen perustamisessa. Vapaaehtoisen paluun ohjelman rahoituksen avulla hän pystyi ostamaan itselleen jäätelökoneen.

 

 

Paluu ja siihen liittyvät toimenpiteet hoidettiin ensiksi Suomesta käsin yhdessä vastaanottokeskuksessa. Tiedot lähetettiin ennen paluuta Irakiin ETTC:lle. Mahmud sai Suomessa käsirahan ja loput rahat kotimaassaan Irakissa.

 

 

Koko prosessi alusta loppuun kesti pari kuukautta. Tässä ajassa Mahmud pääsi vapaaehtoisen paluun ohjelmaan ja perusti uuden yrityksen Irakissa. Yleensä prosessi voi kestää kuukaudesta muutamaan kuukauteen.

 

 

Siitä lähtien Mahmudin jäätelö on tuonut monia hymyjä puistoissa olleille perheille Bagdadin polttavan auringon alla.

 

 

Mahmudin paluun tiimoilta tehtiin yhteistyötä ETTC:n ja ERRIN:in kanssa. ETTC tarjoaa Euroopan maista Irakiin palanneille hyödyketuen saaneille paluupalvelut, konsultaatioita sekä muita uudelleenkotouttamispalveluita. ERRIN on eurooppalainen paluu- ja uudelleenkotouttamisverkosto. Se on eri eurooppalaisten maiden maahanmuuttoviranomaisten välinen verkosto, joka hoitaa yhteistyötä paluumaiden toimijoiden kanssa.

 

 

Monia vapaaehtoisesti palanneita on päästy haastattelemaan Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa. Palanneiden tarinat ovat olleet positiivisia ja he ovat päässeet kotimaassaan kiinni elämään uudelleen.

 

 

Lue lisää: vapaaehtoisen paluun tuet muuttuvat, hyödyketuki nousee

Katso: Palaajien tarinoita.