Siirry sisältöön

Julkaistu 10.12.2019

Studia Generalia – Paluumuuton haasteet ja mahdollisuudet Somalian kontekstissa

Neliosaisen Studia Generalia -luentosarjan kolme ensimmäistä tilaisuutta käsittelevät Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan liittyvän paluumuuton haasteita ja mahdollisuuksia. Viimeinen tilaisuus keskittyy yleisemmin liikkuvuuteen ja paluumuuton moniin ulottuvuuksiin. Luentosarjan ovat järjestäneet Siirtolaisuusinstituutti ja Maahanmuuttovirasto osana AUDA-hanketta.

“Paluumuuton haasteet ja mahdollisuudet Somalian kontekstissa” – tilaisuudessa keskustellaan muun muassa seuraavista kysymyksistä:

– Miksi Somaliasta paetaan?
– Ketkä palaavat? Millaisia kokemuksia Somaliaan paluusta on?
– Mikä rooli diasporalla on Somalian kehityksessä?
– Mitä Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu tekee ja tiedonkeruu Somaliassa?

Tallenteella puheenvuoron pitävät erikoistutkija Abdirashid Ismail (Siirtolaisuusinstituutti), vastaava tutkija Marja Tiilikainen (Siirtolaisuusinstituutti) ja maatutkija Riku Santaharju (Maahanmuuttovirasto). Lisäksi kokemuksia Somaliaan paluusta kertovat IOM:n Mida-projektiin osallistuneet tutkija Abdirizak Mohamed ja kätilö Fadumo Bulhan.

Siirtolaisuusinstituutti on valtakunnallinen muuttoliikkeiden tutkimukseen ja dokumentointiin erikoistunut itsenäinen säätiö.

AUDA-hanke on EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) rahoittama hanke, jossa tarkoituksena on kehittää vapaaehtoisen paluun järjestelmää yhteistyössä muiden EU- ja paluumaiden kanssa. Hankkeen koko nimi on Vapaaehtoinen paluu Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan.