Vapaaehtoinen paluu

Avustettu vapaaehtoinen paluu ja uudelleenkotoutuminen

Mikä vapaaehtoinen paluu?

Vapaaehtoisella paluulla tarkoitetaan sitä, että turvapaikkahakemuksensa peruuttanut tai kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö palaa omasta tahdostaan takaisin kotimaahansa tai muuhun maahan, jossa hänellä on oleskelulupa.

Avustetusta vapaaehtoisesta paluusta on kyse silloin, kun palaajalle myönnetään kotiinpaluuseen ja uudelleenkotoutumiseen rahallista avustusta tai hyödyketukea.

Tämän Maahanmuuttoviraston ylläpitämän sivuston tavoitteena on lisätä tietoisuutta vapaaehtoisesta paluusta ja siihen liittyvistä palveluista.

Tutustu

Avustettu vapaaehtoinen
paluu: vuosi 2019 lukuina

390 Palaajaa, joista
183Irakiin
42Venäjälle
26Georgiaan
22Iraniin
114Muihin maihin

Julkaistu 08.11.2019

Onnistunut paluu edellyttää laaja-alaista yhteistyötä

Paluu kotimaahan voi osoittautua haastavaksi. Se edellyttää monenlaista sopeutumista paitsi palaajalta itseltään, myös hänet vastaanottavalta yhteisöltä ja kotimaalta. Yhdysvaltalaistutkijat Kathleen Newland ja Brian Salant toteavat artikkelissaan “Balancing acts – Policy frameworks for migrant return and reintegration”, etteivät kohdemaat ole paluuohjelmia suunnitellessa kiinnittäneet riittävästi huomiota palaajan jälleenkotoutumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Ei ole itsestään selvää, että suhtautuminen palaajaan…

Lue lisää

Viimeinen Studia Generalia-luento alkaa pian Turun pääkirjastossa. Tervetuloa paikalle tai seuraa livestriimiä http://vod.kepit.tv/studia_generalia_paluumuutosta.html #paluumuuttoSG

Studia Generalia - sarja paluumuutosta ja liikkuvuudesta - Somalia, Afganistan, Irak päättyy. Viimeinen kerta 16.12.2020 klo 15.00-18.00 Turun kaupunginkirjaston Studiossa. Tervetuloa seuraamaan. Järj. Siirtolaisuusinstituutti ja Maahanmuuttovirasto, osana AUDA-hanketta.

Palaajien tarinat

Katso