Tukea kotimaahan paluuseen

Tuki päätetään yhdessä

Vapaaehtoisen paluun yhteydessä voidaan myöntää käteistukea paluun kohdemaasta riippuen 200 – 1500 euroa ja hyödyketukea 3000 – 5000 € arvosta. Voit itse päättää, haluatko tukea käteisenä vai hyödyketukena.

Käteistuki

Jos valitset tuen käteisenä, voit saada sitä 200 – 1500 € itsellesi sekä 100 – 750 € alaikäiselle, kanssasi palaavalle lapselle.

Voit myös hakea korotettua käteistukea esimerkiksi terveydentilasi vuoksi. Korotus käsitellään aina tapauskohtaisesti kokonaistilanteesi huomioon ottaen.

Hyödyketuki

Hyödyketuki on virallinen termi tuelle, joka ei ole käteistä rahaa. Tällaista tukea voivat olla esimerkiksi tuki yrityksen perustamiseen, asunnon hankkimiseen, opiskeluihin tai terveydenhuollon palveluihin.

Käteisen sijaan moni valitsee hyödyketuen. Se voi olla myös sinun tilanteessasi paljon arvokkaampi valinta. Mikäli harkitset hyödyketukea, sinun kannattaa pohtia omia mahdollisuuksia kotimaassasi. Mieti esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Millaiseen tilanteeseen olet palaamassa?
  • Mitä olet aiemmin tehnyt kotimaassasi?
  • Mitä tarvitset kotimaahan paluun jälkeen?
  • Miten voisit parhaiten hyödyntää sinulle annetun tuen?

Sinulle annetaan neuvontaa tuen käyttömahdollisuuksista ja hyödyketuen järjestämiseen liittyvistä toimenpiteistä. Hyödyketuen järjestää sinulle paluumaassasi kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM, jonka kanssa tulet tekemään yhteistyötä.

Kotimaasi viranomaiset eivät puutu hyödyketuen järjestämiseen.

Esimerkkejä hyödyketuen käyttämiseen

Hyödyketuki on joustavaa ja päätetään jokaisen kanssa erikseen. Katso seuraavista videoista Hasanin, Fadumon ja Farahin kokemuksia kotimaahan paluusta.

Näin saat tukea

Tuen suuruus riippuu tukimuodosta ja paluun kohdemaasta. Sille on Suomen laissa määrätty maksimimäärät, joita ei voida ylittää.

Tuen järjestää Suomen valtio, tarkemmin Migri, yhdessä IOM:n kanssa. IOM on YK:n kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö. Muut valtiot eivät osallistu päätöksentekoon eivätkä tuen järjestämiseen.

Jos olet oikeutettu tukeen, saat sen. Tuen myöntäminen päätetään Suomessa, Suomen lakien mukaan. Muualta kuin Suomesta palaamiseen on jokaisella valtiolla omat lakinsa.

Ota yhteyttä

Kerro tilanteesi ja autamme sinua eteenpäin. Yhteydenotto ei velvoita mihinkään.

Laita Whatsapp-viestiä tai soita:

050 413 8625