Apua ja tukea kotiinpaluuseen

Vapaaehtoinen paluu

Maahanmuuttovirasto ja Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM auttavat kotimaahan vapaaehtoisesti palaavia. Apua saa mm. matkan järjestelyihin, matkalippuihin ja asiakirjojen hankintaan. Voit saada taloudellista tukea tai tukipalveluita myös kotimaassa.

Ota yhteyttä

Kerro tilanteesi ja autamme sinua eteenpäin. Yhteydenotto ei velvoita mihinkään.

Soita tai laita Whatsapp-viesti: 050 413 8625
Tai laita sähköpostia: return@migri.fi

Otathan ystävällisesti huomioon, että WhatsApp ei ole turvallinen väline henkilötietojen käsittelyyn.
Ethän siis lähetä esimerkiksi henkilötunnusta, asiakasnumeroa, asiakirjoja tai arkaluonteista tietoa
WhatsApp:lla.

Tukea paluuseen

Vapaaehtoisen paluun avustuksen määrä riippuu siitä, missä vaiheessa jätät vapaaehtoisen paluun tukihakemuksen. Myös kanssasi palaavalla puolisolla ja lapsilla voi olla mahdollisuus saada tukea paluuseen, joka riippuu siitä, millainen heidän hakuprosessi on ollut Suomessa.

Avustus myönnetään pääsääntöisesti hyödyketukena. Tällä tarkoitetaan erilaisia palveluita tai tarvikkeita, jotka auttavat sinua esimerkiksi oman yrityksen perustamisessa, koulutuksessa tai opinnoissa, asumiskuluissa tai terveydenhuoltokuluissa.

Vapaaehtoisen paluun avustuksen määrä:

  • Voit saada 5 300 euroa avustusta, jos haet avustusta 30 päivän kuluessa ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen tiedoksiannosta tai ensimmäisen turvapaikkahakemuksen peruuttamisesta.
  • Voit saada 2 000 euroa avustusta, jos haet avustusta yli 30 päivän jälkeen ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen tiedoksiannosta tai peruuttamisesta.
  • Voit saada 2 000 euroa avustusta, jos olet hakenut turvapaikkaa enemmän kuin yhden kerran.
  • Voit saada 3 000 euroa avustusta, jos olet ihmiskaupan uhri.
  • Avustusta ei myönnetä, jos palaat toiseen Euroopan unionin jäsenvaltioon, Schengen-valtioon tai sellaiseen kolmanteen maahan, jonka kansalaisilta ei vaadita viisumia Suomeen.
  • Mikäli sinulle ei myönnetä avustusta, sinulle voidaan kuitenkin korvata paluusta aiheutuvat kohtuulliset matkakustannukset.

Avustus henkilökohtaisten olosuhteiden perusteella:

Voit saada 1 000 euron lisäavustuksen normaalien avustusten lisäksi henkilökohtaisen tilanteesi ja olosuhteiden perusteella. Lisäavustuksen tarpeeseen vaikuttaa esimerkiksi ikä, vamma, sairaus, perhetilanne tai muu näihin verrattavissa oleva syy.

Katso tarkemmin tietoa tuesta »

Näin vapaaehtoinen paluu toimii

1

Yhteydenotto

Ota yhteyttä soittamalla tai laittamalla viestiä Whatsappiin: 050 413 8625

Tai sähköpostilla: return@migri.fi
Autamme sinua eteenpäin tarpeidesi mukaan.

Käsittely

Yhteydenoton jälkeemme sovimme ajan yhteiselle tapaamiselle, jossa voimme keskustella elämäntilanteestasi ja avustuksesta. Autamme hakemuksen teossa ja teemme sinulle päätöksen.

2
3

Kotiinpaluu

Suomessa IOM tarjoaa paluuneuvontaa, varaa matkat kotimaahasi ja auttaa sinua saamaan matkustusasiakirjan. Saat paluuavustuksesi paluumaassasi. Sen maksaa sinulle Migrin sopimuskumppani.

Yleisiä kysymyksiä

Kuinka haen tukea?

Ota yhteyttä soittamalla tai laittamalla Whatsapp-viesti numeroon: 050 413 8625 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen return@migri.fi. Keskustelemme tilanteestasi ja täytämme yhdessä hakemuksesi sekä varmistamme, että vapaaehtoisen paluun ehdot täyttyvät. Turvapaikanhakijat hakevat paluutukea siitä vastaanottokeskuksesta, jonka asiakkaaksi heidät on rekisteröity.

Kuinka kauan paluun järjestelyissä kestää?

Paluujärjestelyn kesto riippuu mm. paluun kohdemaasta ja sinne vaadittavista asiakirjoista. Jos sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat, paluujärjestelyissä kestää vähintään kaksi viikkoa. Jos tarvittavia asiakirjoja ja paluuta varten tehtäviä selvityksiä on paljon, järjestelyt saattavat kestää useita kuukausia.

Mistä paluutuki koostuu?

Paluutukeen sisältyvät matkakustannukset, matkajärjestelyt sekä uudelleenkotoutumisen tueksi annettava avustus, joka on hyödyketukea.

Mistä paluutukeen sisältyvä rahallinen avustus koostuu?

Avustus maksetaan hyödyketukena.

Hyödyketuki tarkoittaa palveluita, tavaroita tai hyödykkeitä, jotka tukevat uudelleenkotoutumista. Voit käyttää hyödyketukea esimerkiksi yrityksen perustamiseen tarvittavien tilojen tai tavaroiden hankkimiseen, asunnon vuokraamiseen, oppilaitoksen lukukausimaksujen maksamiseen tai terveydenhoitoon liittyvien palvelujen ostamiseen.

Kuka järjestää paluun?

Paluumatkan järjestää Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM yhteistyössä Migrin ja vastaanottokeskuksen kanssa. Avustuksen maksaa kotimaassa Migrin sopimuskumppani. Muut valtiolliset toimijat, kuten kotimaasi valtio, eivät osallistu järjestelyihin.

Paljonko saan paluutukea?

Jos haet avustusta paluuseen 30 päivän kuluessa ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen tiedoksiannosta tai ensimmäisen turvapaikkahakemuksen peruuttamisesta paluutuki on 5300 euroa. Jos haet avustusta paluuseen yli 30 päivän jälkeen ensimmäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen tiedoksiannosta tai peruuttamisesta paluutuki on 2000 euroa. Jos olet hakenut turvapaikkaa enemmän kuin 1 kerran paluutuki on 2000 euroa.

Jos olet sellaisen maan kansalainen, jolta ei vaadita viisumia Suomeen, sinulle ei myönnetä vapaaehtoisen paluun avustusta. Sinulle voidaan kuitenkin korvata matkakulut kotimaahan.

Jos olet ihmiskaupan uhri, sinulle myönnetään 3000 euroa avustusta.

Jos olet haavoittuvassa asemassa tai sinulla on erityistarpeita, sinulle voidaan myöntää 1000 euron lisäavustus normaalien avustusten lisäksi. Voit saada lisäavustuksen myös viisumivapaisiin maihin. 

Lisätietoa avustuksen suuruudesta löytyy sivulta Vapaaehtoisen paluun tuki 2024–2025 – Maahanmuuttovirasto (migri.fi).

Kuka voi saada paluutukea?

Tuen saamisen edellytyksenä ovat pysyväluonteinen paluu ja tuen tarve. Pysyvä paluu tarkoittaa, että sinun tulee peruuttaa vireillä olevat turvapaikkaa tai muita oleskelulupia koskevat hakemuksesi ja valituksesi. Sinun tulee myös palata maahan, jossa voit laillisesti oleskella paluusi jälkeen. Avustusta ei voi lähtökohtaisesti saada montaa kertaa. Jos olet jo aiemmin saanut paluutukea Euroopasta palaamiseen, et voi saada sitä uudelleen.

Voinko luottaa siihen, että saan paluutukeen kuuluvan taloudellisen avustuksen, kun palaan kotimaahani?

Kyllä voit. Avustus järjestetään aina kotimaassasi luotettavan, varmistetun tahon kautta. Maahanmuuttovirasto ja IOM myös seuraavat avustusten maksua paluumaassa. Kotimaasi viranomaiset eivät puutu hyödyketuen järjestämiseen.

Ota yhteyttä

Soita tai laita Whatsapp-viesti:

050 413 8625

Tai laita sähköpostia:
return@migri.fi