Apua ja tukea kotimaahan palaamiseen

Paluu kotimaahan vapaaehtoisesti

Voit saada apua, jos et voi jäädä Suomeen ja haluat palata kotimaahasi. Vapaaehtoinen paluu on mahdollisuus turvapaikanhakijoille ja paperittomille. Paluu voi tapahtua myös muuhun maahan, johon sinulla on oleskelulupa.

Etkö saanut oleskelulupaa?
Oletko harkinnut palaamista kotimaahan?

Oleskelu Suomessa vaatii oleskeluluvan. Jos et ole sitä saanut, Migri ja IOM auttavat paluussasi kotimaahan.

Turvapaikkapäätökset perustuvat lakiin ja ne tehdään yksilöllisesti. Päätöksistä voi valittaa, mutta jos valituksia ei hyväksytä, voit valita vapaaehtoisen paluun.

Lisätietoa turvapaikkapäätöksistä ja niiden
perusteista saa Migrin sivuilta »

Miksi valita vapaaehtoinen paluu?

Vapaaehtoinen paluu tapahtuu sinun ehdoillasi ja voit saada rahallista tukea ja muuta apua sekä paluuseen että kotimaassasi. Vapaaehtoinen paluu tarjoaa paljon enemmän vaihtoehtoja kuin käännyttäminen.

Kun palaat vapaaehtoisesti, sinulla on aikaa valmistautua lähtöön, ja paluu tapahtuu tavallisena matkustajana normaalilla reittilennolla. Voit suunnitella paluuta ja paluun jälkeistä aikaa ja ottaa yhteyttä läheisiisi kotimaassa. Voit myös saada paluutukea uudelleenkotoutumiseen. Päätöksen paluusta voi perua milloin tahansa, jopa lentokentällä ennen koneeseen nousua.

Käännyttämisen puolestaan hoitaa poliisi. Paluupäivää ei välttämättä ilmoiteta ennalta, eikä lähtöön ole aikaa valmistautua. Palautus tapahtuu poliisin valitsemalla tavalla. Sinun ei ole mahdollista suunnitella paluuta, etkä saa paluutukea.

Apua myös paperittomille

Jos olet paperiton, voit myös saada tukea paluuseen. Jokaisen tilanne selvitetään yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä, niin neuvomme. Yhteydenotto ei aloita paluu- eikä käännytysprosessia.

Jos et ole oikeutettu tukeen

Jos epäilet, että et voi saada tukea, voit silti kysyä asiasta. Käymme läpi tuen vaatimukset yhdessä ja selvitämme, onko tuki sinulle mahdollinen. Joissakin tapauksissa kunnan sosiaalitoimisto voi auttaa sinua palaamaan kotimaahasi.

Rahallista tukea paluuseen

Kuvake - käsi ja euron symboli

Rahalliselle tuelle on muutama vaatimus. Paluun tulee olla pysyvä ja sinulla tulee olla todellinen tarve tuelle. Paluutukea voi saada vain kerran.

Pysyvä paluu tarkoittaa, että sinun pitää palata maahan, jossa voit asua pysyvästi paluusi jälkeen. Tuen voit saada, jos sinulla ei ole itselläsi varaa maksaa matkaa ja siitä aiheutuneita kuluja.

Sinun tulee myös peruuttaa mahdolliset hakemukset ja valitukset, jotka liittyvät oleskelulupiin. Et voi saada tukea uudelleen, jos olet aiemmin saanut paluutukea Euroopasta palaamiseen.

Ota yhteyttä

Kerro tilanteesi ja autamme sinua eteenpäin. Yhteydenotto ei velvoita mihinkään.

Laita Whatsapp-viestiä tai soita:

050 413 8625